De impact van plastic versus zero waste
Hallo allemaal,
Waarschijnlijk heb je al gehoord van maai-mij-niet-meimaand, maar nog niet van mei, plasticvrij? Wel, tijdens deze maand brengen we de impact van onze plastic consumptie op natuur, het dierenrijk en onze eigen gezondheid onder de aandacht. We staan daar nog onvoldoende bij stil…
Plastic est fantastic… voor even
Op zich is plastic een prachtig iets: het is goedkoop om te maken, is sterk en flexibel, beschermt, gaat tientallen jaren mee en heeft onneindig veel toepassingen. Voor het grootste deel wordt het gemaakt voor (wegwerp)verpakkingen.
Maar daar wringt meteen ook het schoentje, want de manier waarop we het gebruiken levert ons een gigiantisch probleem op. We produceren plastic met massa’s, bergen en hopen tegelijk… dat gemaakt is om levenslang mee te gaan… en om het na 1 keer te gebruiken… gewoon weg te gooien. Wat?! Wat een verspilling aan grondstoffen! En we maken het afvalprobleem op die manier alleen maar groter, want de natuur breekt het plastic niet af.
Microbeats en andere gevolgen
Spijtig genoeg brokkelt het af in minuscuul kleine stukjes: microplastics genaamd. Ze zijn zo klein dat het niet op te ruimen valt of gerecycleerd kan worden. Het komt dan ook écht overal in terecht: de natuur, biotopen, wateren, land-, zee- en andere dieren, de lucht door verbranding,... Ja, het wordt zelfs gebruikt in verzorgingsproducten zoals tandpasta, lippenbalsem, scrubs,… als goedkoop vulmiddel. En dat nemen we allemaal op. Alli, nu!
En heb je er trouwens al eens bij stil gestaan wat dat allemaal moet kosten? Zwerfvuil (wie stoort zich daar niet aan???) opruimen, afval ophalen, stockeren, scheiden en verwerken, wassen, smelten, transport (CO2),… het vergt een hoop energie. En daar krijg jij ook de rekening van gepresenteerd!
Recyclage versus downcycling
Maar we vullen onze blauwe PMD zak toch om te recycleren? Ja, dat klopt, maar dat is nog steeds een kleine fractie. We spreken eerder van afvalscheiding. Echt recyclen is je afval omzetten naar een nieuw, nuttig product of grondstof. Vaak gaat het om het principe van ‘downcycling’, waarbij de gerecycleerde grondstof niet meer de zuiverheid van de oorspronkelijke grondstof heeft. Er treedt dus degradatie of verlies op. Vaak stopt het na enkele keren, omdat je niet oneindig kan blijven recycleren. En dan ben je weer bij het begin…
Het grootste deel van de plastic wordt bijgevolg gewoon verbrand als restafval, omdat het niet kan gerecycleerd worden of het gewoon té veel energie kost. De meeste voorwerpen bestaan immers uit meerdere soorten plastic en moeten uit elkaar gehaald worden. En dan komen we weer op een zijspoor van het verhaal.
Hoe kunnen we dit oplossen?
We gebruiken plastic echt in alles, dus is het niet zo evident om van dag 1 op 2 volledig plasticvrij te gaan consumeren en leven, maar we kunnen wel starten met onze plastic consumptie zwaar te verminderen.
De hoofdzaak is en blijft natuurlijk zo maximaal mogelijk vermijden (zero waste)! Gemakkelijker gezegd, dan gedaan, denk je dan. Ja en nee… Er zijn al heel wat alternatieven verkrijgbaar, dus begin gewoon met kleine stapjes en vervang een product met een keer.
Ga gerust eens kijken in onze webshop om inspiratie op te doen. Je zal er van versteld staan hoeveel plasticvrije en zero waste producten er reeds voorhanden zijn zonder aan kwaliteit of gebruiksgemak in te boeten.
Tot de volgende keer,
Anneke