Oeps, deze browser wordt niet meer ondersteund.
Verouderde browsers kunnen jouw computer blootstellen aan veiligheidsrisico's. Om de beste ervaring te krijgen met het gebruik van onze site, kan je best werken met een nieuwere browser. Klik op één van de icoontjes om een nieuwe browser te installeren.
Gratis verzending vanaf €75,00
Zorgvuldig geselecteerde producten
Ecologisch en duurzaam
Eco-Cado-Logo

Duurzaamheid en natuurlijke producten: hoe pak ik het aan?


Anneke Thuy
26 januari
4 min.

Hallo allemaal,

Duurzaamheid… iedereen heeft er de mond van vol. Maar het is zo’n groot begrip, dus wat wil dat nu juist zeggen?

Het gaat over respect voor mensen en onze omgeving (flora, dieren, water,…) in de brede zin van het woord. Denk dus aan goede arbeidsomstandigheden, het gebruik van milieuvriendelijke materialen, schade beperken tot een minimum of zelfs vermijden, investeren in propere technologieën, goede doelen, efficient en spaarzaam omgaan met onze (natuurlijke) grondstoffen,… En dat in de gehele cyclus van grondstof tot afval(verwerking).

In dat opzicht kan je dus gerust stellen dat duurzaamheid je net méér geeft: meer kwaliteit, meer mogelijkheden, meer voldoening, meer kennis,…

Duurzame producten

Algemeen bekeken, kunnen we producten dus als duurzaam beschouwen als ze

  • verantwoord zijn voor natuur, mens en dier en op lange termijn ook voor de planeet;
  • (maximaal) bestaan uit natuurlijke ingrediënten, bij voorkeur van biologische oorsprong;
  • geen microplastics bevatten;
  • afvalvrij zijn of worden verpakt met gerecycleerde materialen die op hun beurt weer recycleerbaar zijn;
  • lokaal worden geproduceerd.

Duurzaamheid stopt niet bij de eerste vier letters

Ruud Koornstra

Werkelijke kostprijs

Zijn de prijzen van natuurlijke en ecologisch verantwoorde producten dan te hoog, vraag ik me af? Is dat de drempel om het niet te kopen? Wat is ‘duur’?

Als je de prijs voor het product bekijkt, zal het bedrag op het eerste zicht (iets) hoger liggen dan de standaard producten, dat klopt. Echter: “goedkoper” is niet gelijk aan “weinig kosten” gezien er altijd iemand in de rij staat die de effectieve (milieu)prijs zal moeten betalen. Die kosten worden immers niet altijd doorgerekend.

Zo betaal je bij standaard producten vaak de prijs voor goedkoop, massaal geproduceerde, chemische bestanddelen, verpakkingen en water (!!). En dan laat ik het aspect ‘werkzame’ en ‘impact op de gezondheid’ nog achterwege… Waar zit het respect voor het product, de ingrediënten, de artisanale (handen)arbeid, de gevolgen voor,…??

Je kan dus beter kiezen voor een duurzaam product met kwaliteit dat langer meegaat, dan een “goedkoper” product met een korte levensduur. Bedenk even: als je op korte tijd 3x (of zelfs meer) het goedkopere product moet kopen, zal je dan opgeteld nog steeds minder betalen dat een 1-malige, ‘duurdere’ aankoop van een duurzaam product?

Duurzaam ondernemen, leven, bouwen, aankopen,…

De wil is er zeker en er komen steeds meer geëngageerde mensen en producten bij, maar de vraag rijst: ‘hoe pak je dat in godsnaam aan?’ Velen onder ons (ook ik) hebben wel de intentie, maar weten niet goed hoe er aan te beginnen. Ga vooral niet plots je leven drastisch (willen) omgooien, want dat hou je niet vol. Perfectie? Bestaat niet!

Ik kan uit eigen ervaring één raad geven: neem kleine stapjes. Geef jezelf de tijd om er aan te wennen. Ga op zoek (1 adres: www.eco-cado.be 😊), probeer verschillende producten uit en vind wat bij jou past.

Het begint allemaal met ‘geef het een (duurzame) kans…’.

Tot de volgende keer, 

Anneke

LOKALE producten
ambachtelijk en natuurlijk

voor elke uitdaging
is een OPLOSSING

VEILIG BETALEN
100% veilig online betalen

KLANTENDIENST
vriendelijk en behulpzaam

Volg Eco-cado

Via de socials van Eco-cado blijf je op de hoogte van de laatste nieuwtjes en promoties.

Privacy  |  Cookies  |  Disclaimer  |  Algemene voorwaarden  |  BE 0760 845 630