Wie wint de zeep battle?
Hallo allemaal,
Is het je wel eens opgevallen hoe veel flessen vloeibare zeep en shampoo je jaarlijks verbruikt en weggooit? Zou dat niet anders kunnen met een “ouderwetse” blokzeep en/of shampoo bar? We leggen even de voor- en nadelen uit per aspect: transport, verpakking, prijs, ingrediënten, gebruik en impact.
TRANSPORT
Vloeibare zeep zit verpakt in een plastic fles, zodat het niet kan lekken tijdens het transport. Ideaal en handig zou je denken. De flessen wegen echter zwaar door het gewicht van de zeep, de verpakking en het toegevoegde water (houdbaarheid). Een blokzeep of shampoo bar heeft een vaste vorm (er komt geen water aan te pas), is compact (blokjes of rondjes) en lichtgewicht (maximum 100 gram).
Om die redenen hebben ze een serieuze streep voor als het op volume aankomt. Je krijgt met andere woorden veel minder flessen dan blokjes zeep in je vrachtwagen geladen. Wil je dezelfde hoeveelheid product laten leveren, zal je dus meerdere keren moeten rijden in vergelijking. Een zwaarder beladen vrachtwagen en het meer-transport zorgen bovendien ook voor een toename van de CO2 uitstoot.
VERPAKKING
Vloeibare zeep zit meestal verpakt in een fles van plastic (glas is uiteraard te gevaarlijk). Ze hebben felle kleurtjes, lokkende teksten en aantrekkelijke fotos. Het is echter misleiding… De verpakking is immers het duurste onderdeel van de zeep en daar betaal je ook voor. Bij een blokzeep of shampoo bar komt er geen plastic aan te pas: ze worden enkel in een papieren wikkel of een kartonnen doosje verpakt, dat vaak uit gerecycleerd papier en/of karton bestaat. Het gaat dus om een minimale verpakking, waardoor je wel degelijk voor je product betaalt. En wie zegt dat er op die wikkel geen toffe designs en tekeningen (in bio-inkt) kunnen staan?
Bovendien moet al dat wegwerpplastic verwerkt worden. Dat kost echt bergen geld. Wanneer de prijs van je product stijgt, zal het 9 op 10 liggen aan de hogere kostprijs van plastic en niet de ingrediënten.
Akkoord, het is gemakkelijk in gebruik als je de fles gewoon in de douche kan laten staan, maar afhankelijk van de grootte van de fles, neemt het toch veel plaats in of is het gelijk wat onhandig om vast te pakken. Een ander punt is het feit dat je vloeibare zeep niet hoeft te drogen. Een blokzeep is een lichtgewicht, lekt niet (je doet er pas water bij op het moment je onder de douche staat), past gemakkelijk in de hand én is nog beter in gebruik in een sisalzakje. Je moet de zeep wel op een droge plaats bewaren, zodat je er langer geniet van hebt (ideaal als je dat sisalzakje omhoog kan hangen).
PRIJS
Bij aankoop zal een vloeibare zeep goedkoper ‘lijken’, maar niets is minder waar. Een blokzeep wordt volledig opgebruikt, maar krijg jij de fles voor 100% leeg voor je ze weggooit? We hebben eigenlijk niet veel zeep nodig en dan is een blokzeep ideaal. Ben jij ook zo iemand die lekker graag veel gebruikt (dat schuimen, weet je wel)? Of giet je vaak te fors en loopt de helft tussen je vingers weg in het putje?
Met als gevolg dat je sneller een nieuwe moet kopen. Je verbruikt al snel 2 à 3 flessen voor de prijs van 1 blokzeep. En als je dan even de rekening maakt, komt het duurder uit. Een blokzeep is niet alleen beter voor je portemonnee, maar ook voor je lichaam en het milieu gezien het om natuurlijke ingrediënten gaat die biologisch afbreekbaar zijn. In tegenstelling tot al dat plastic, water en chemische additieven die niks bijdragen. En dan hebben we het nog niet over de prijs van de verwerking voor verpakking en waterzuivering.
INGREDIENTEN
Vloeibare zepen bestaan onder meer uit chemische ingrediënten zoals schuimverbeteraars, parfums, geur- en kleurstoffen, maar voor het grootste deel uit water. Waarom? Het is vooral goedkoop als vulling. Het enige nadeel is dat het er voor zorgt dat je zeep sneller bederft. Daar hebben ze echter een oplossing voor bedacht: ze voegen er gewoon wat chemische additieven aan toe en dan blijft het lekker vloeibaar. En om schimmelvorming tegen te gaan, werken ze af met conserveringsmiddelen.
Een blokzeep is met zijn natuurlijk ingrediënten (een mengsel van natuurlijke dragers, oliën, bloemen, planten, kruiden,…) een geweldig alternatief. Zeep bestaat uit vet, loog en een kleine beetje water om tot een blokje te vormen. Ze zijn vrij van parabenen en andere schadelijke stoffen. De zeep droogt vanzelf op, waardoor vieze schimmels geen kans krijgen.
Glycerine is de perfecte partner voor hydratatie (denk maar aan je verzorgingsproducten). Het is echter duur en wordt om de reden dikwijls afgeroomd in vloeibare zepen. Tijdens het productieproces van de blokzeep wordt er echter van nature glycerine aangemaakt, waardoor deze voldoende voorhanden is om aan de zeep toe te voegen. Het zorgt voor een schoon en gehydrateert lichaam in plaats van een uitgedroogde en geïrriteerde huid.
GEBRUIK en IMPACT
We zien ze allemaal op een rijtje staan in de winkel: de standaard fabriekszepen en -shampoo’s met dezelfde kunstmatige geuren en kleuren. En wat doen die microbeats in je scrubzeep? Bovendien is er voor elk lichaamsdeel wel een zeep of shampoo voorhanden, waardoor je wel heel veel verschillende flesjes nodig hebt. De synthetische stoffen leiden vaak tot irritaties, uitdroging en huidproblemen (door aantasting van de zuurtegraad van onze huid). Je hoort steeds meer en meer mensen die hier last van hebben.
Natuurlijke blokzepen zijn veelal ambachtelijk en met de hand gemaakt. Dat maakt ze uniek (niet steeds de perfecte vorm en de geur is soms wat meer of minder uitgesproken). Je kan spreken van multifunctionaliteit gezien je ze voor lichaam, hoofdhuid en handen tegelijk kan gebruiken. De natuurlijke ingrediënten en basisoliën en -boters zorgen voor hydratatie, voeding en bescherming. Het is ook gemakkelijker om hypoallergeen te maken.
En als je dacht dat ‘meer schuim’ ook beter reinigt… think again! Blokzepen schuimen minder (zeker die op basis van olijf- of kokosolie), maar het effect kan je wel verbeteren/activeren door het gebruik van een sisalzakje. Wat tevens een oplossing biedt voor het glibberige karakter van een blokzeep.
Wie is voor jou de winnaar? 😊
Anneke